Niezawodnośc Octavki 1,6 102 KM gaz

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomus7
    RS
    • 2010
    • 1896
    • Peugeot

Zamieszczone przez Agamek12
    Generalnie w moim przypadku przy przebiegu rocznym niecałe 20.000km wyliczony teoretyczny miesięczny zysk (po odliczeniu wszelkich kosztów związanych z jazdą na LPG) to raptem sto-kilka złotych, więc między bajki mozna włozyć głoszone przez ortodoksyjnych zwolenników LPG hasła, że jeżdząc na LPG jeździsz za 50%...
    i z tym należy się zgodzić :szeroki_usmiech
    ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
    http://www.bunkry.pl/pl/index.html
    a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
    http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
    Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• krzys301
      Ambiente
      • 2007
      • 244
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Mysle ,ze absolutnie nie, sam byłem kiedys przeciwniekem gazu.

Dzis mam 1.6 BFQ z gaem i moge powiedziec , ze skoda z dieslem byla drozsza przy zakupie o 10 tyś zł. Przy moim stylu jazdy i spalaniu w granicach 8 litrow gazu, nie wiem, czy znajdzie sie taki diesel w skodzie.
      A koszt rocznego przeglodu tech , rekompensuje sie pewnie roznica w cenie OC prz roznicy pojemnosci silnika.

Ciekawe jakie to koszty LPG tak podwyzszaja cene przejechanego kilometra?

Komentarz

• Piotrus
        Rider
        • 2004
        • 524

W sobotę jechałem taksówką, O1 1.6 (podejrzewam że AKL) z instalką LPG. Na szafie miała 315 tys km i podobno nic nie było robione z silnikiem od nowości
        Piotruś
        AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

Zamieszczone przez krzys301
          1. amortyzacja kosztów zakupu instalacji,
          2. zwiększony koszt przeglądu rejestracyjnego,
          3. koszty regulacji, wymian filtrów LPG
          4. zalecana przez większość LPG-fachowców częstsza wymiana świec, kabli WN
          "ziarnko do ziarnka, zbierze się miarka"...
          5. i coś niepoliczalnego: w większości przypadków czas związany z oddawaniem auta do montażystów LPG celem wykonania poprawek...
          Oczywiscie koszt z p. 1 dotyczy tylko takiej sytuacji, gdy instalacja ma być dopiero zamontowana

PS: miałem dwa auta zasilane paliwem LPG - przejechałem nimi około 100kkm i byłem zajebiście zadowolony... ale to było dawno temu...
          PS2: nie zniechecam nikogo do jazdy na LPG - poprostu zalecam jednak bardzo dokładną kalkulację...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• tomus7
            RS
            • 2010
            • 1896
            • Peugeot

Zamieszczone przez krzys301
            Mysle ,ze absolutnie nie, sam byłem kiedys przeciwniekem gazu.

Dzis mam 1.6 BFQ z gaem i moge powiedziec , ze skoda z dieslem byla drozsza przy zakupie o 10 tyś zł. Przy moim stylu jazdy i spalaniu w granicach 8 litrow gazu, nie wiem, czy znajdzie sie taki diesel w skodzie.
            A koszt rocznego przeglodu tech , rekompensuje sie pewnie roznica w cenie OC prz roznicy pojemnosci silnika.

Zapomniałeś kolego jeszcze o benzynce którą wypalasz przy każdym rozruchu silnika i doprowadzeniu go do wymaganej temperatury, a tak dzieje się w dobrych instalacjach :lol:

Komentarz

• Marx
              Elegance
              • 2009
              • 865

Zamieszczone przez robert70
              Zamieszczone przez Marx
              Koszt 100km na gazie to u mnie 18zł, ale do tego dochodzi koszt benzyny: 11zł czyli w sumie 29zł (dla porównania: ON ~25zł, benzyna ~32zł)
              jak wyliczyłeś koszt benzyny ? mi po 20 tys wyszło około 21pln /gaz + benzyna/
              zerknij sobie na moją stopkę, są tam wpisane wszystkie tankowania od nowości, a w statystykach wyliczony koszt przejazdu 100km na każdym z paliw. Koszt samej benzyny i diesla wziąłem też z tej strony uśredniając kilka profili z największą ilością tankowań.
              Co do wysokiej ceny która mi wyszła trzeba wziąć pod uwagę kilka rzeczy: w tym roku mieliśmy długą i ciężką zimę, nadto nie minął jeszcze pełny rok, a wiadomo że w lecie benzyny schodzi dużo mniej niż w zimie, więc trzeba przejechać pełny rok aby zamknąć statystykę.
              Gdybym teraz zamawiał auto, prawdopodobnie zrezygnowałbym z LPG. Liczyłem się z tym że w najbliższej przyszłości (2014) będę sporo śmigał autostradą, a tu niestety autostrada oddaliła się w bliżej nieokreśloną przyszłość i plany wzięły w łeb.
              To co najbardziej mnie wkurza w LPG to koło zapasowe, które zajmuje mi bagażnik. Oczywiście można jeździć bez... Szkoda że nie ma dojazdówek które dałoby się zamontować w pionie na tylnym siedzeniu

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

Zamieszczone przez Marx
                To co najbardziej mnie wkurza w LPG to koło zapasowe, które zajmuje mi bagażnik. Oczywiście można jeździć bez... Szkoda że nie ma dojazdówek które dałoby się zamontować w pionie na tylnym siedzeniu
                Słuchaj, a tak mi się coś skojarzyło, nie wiem czy nie widziałem takiego czegoś w jakimś Porsche... Otóż tam też była dojazdówka, ale nie była napompowana. Na obwód zakładany był pas ściągający i ten pas był ściagany tak długo, aż średnica na tyle się zmniejszyła, aby można było koło wstawić na miejsce. Oczywiscie dodatkowo był kompresor. Może to jest rozwiązanie?
                Adam... Używam:

Komentarz

• EFENDI
                  Drive
                  • 2010
                  • 97

Brać auto z gazem- bez gazu, teraz instalacja jest do 1,6 Gratis. Ponoć nie ma nic za darmo, ale jesli niedoplaca sie za to, to co jeszcze psioczyć???? Kwestia przekonania sie do tego, ekonomia same moze sprowadzą ku temu. Poki co kolejna info w necie ze Europa, a dokladnie UE ma podnieść podatki itp oplaty na Diesla aby zrównać z benzyną, paliwem czystrzym w eksploatacji to wkwesti porównywania i planowana kosztów. Juz ok 2 lat temu slyszalem o takich zapędach, ale były one w kierunku transportu drogowego aby przenieść na tory te dłuższe frachty.
                  Wszystko ma swoje plusy minusy, ja zmówilem z LPG i czekam, prawdziwa róznica jest zagranicą jak jedzie sie i "do pełna proszę...", własciwe rozplanowanie drogi pozwala zaoszczędzić na LPG, triumf ponoć -Skandynawia gdzie ceny paliw najwyższe.
                  Teraz byłem D i LPG przy autostradzie po 0.66Euro, jezdzac głebiej nieco taniej ale benzyna już w cenie.

PS. Znalazłem inne forum na którym opinijowano O1 przefiltrowalem na 1,6LPG i masakrycznie sponiewierano to auto, Wspolny mianownik: awarie przepustnicy i poziom ASO w ich usuwaniu, ponadprzeciętne zuzycie LPG rzędu 12-14LPG/100km, nierównomierna praca, (wystepowanie tych usterek w ciągu pierwszych kilku tys km!!!!)problemy ze skrzyniią/przełączanie biegów i jeszcz jeden : brak uchwytu na kubki/puszki/butelki na picie.
                  OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9935
                    • Ford

Zamieszczone przez EFENDI
                    Brać auto z gazem- bez gazu, teraz instalacja jest do 1,6 Gratis.
                    Gaz jest "gratis", ale wtedy nie dostajesz (*)upustu- czyli tak naprawdę "darmowy" gaz kosztuje 1990zł...

PS: trudno się czyta Twój post - popracuj proszę troszkę nad składnią i gramatyką...
                    Adam... Używam:

Komentarz

• speede
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 248

Witam, mam pytanie odnosnie swiec przy instalacji LPG w tym silniku BFQ. Mam przejechane na oryginalnych wymienionych 3 lata temu 45 tysiecy. Czy nalezaloby wymienic juz swiece? Kupilem NGK BKUR6ET-10 i mam zamiar wymienic, jest problem bo na wolnych obrotach troche kuleje silnik oczywiscie na LPG na benzynie jest rowniej. Czy te swiece ktore kupilem sa odpowiednie, oraz jaki powinien byc odstep elektrod na swiecach? Czytalem wiele opini ze lepiej jak swiece sa 1 elektrodowe, zas w sklepie otrzymalem NGK BKUR6ET-10.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• tomus7
                        RS
                        • 2010
                        • 1896
                        • Peugeot

Specjalnie to się na tym nie znam ale moim zdaniem żywotność świec jest określona ja w autach w krórych miałem gaz wymieniałem co 10kk i jeździłem na NGK. Dziwi mnie ,że jeszcze swiac nie wymieniłeś :shock:

Komentarz

• speede
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 248

Oczywiscie wymienialem przy 120 tysiacach zas teraz mam 185. Chodzi o to czy te swiece sa odpowiednie. Czy przy demontazu kolektroa wymienia sie te oringi i uczelki, bo wiem ze sa dosc drogie.

Komentarz

• tomus7
                            RS
                            • 2010
                            • 1896
                            • Peugeot

Zamieszczone przez speede
                            Oczywiscie wymienialem przy 120 tysiacach zas teraz mam 185. Chodzi o to czy te swiece sa odpowiednie. Czy przy demontazu kolektroa wymienia sie te oringi i uczelki, bo wiem ze sa dosc drogie.
                            185000-120000=65000 tak mówią liczby
                            Ja świece wymieniałem co 10 000 km oczywiście w swoich autach na gaz taraz mam bęzynę i wymieniam co 30 000 km.
                            W związku z powyższym do instalacji gazowych są inne świece chyba że się mylę ale jęździć na świeczkach 65 000 km tego jeszcze nie widziałem :shock:

Komentarz

• speede
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 248

Dokladnie nie pamietam ile bylo km jak kupilem auto ale napewno jest ponad 40 tysiecy. A jakie powinny byc swiece do lpg? Wedlug katalogu to tylko NGK - 3 elektrodowe. Zdejmowal z Was juz ktos kolektor w BFQ aby dostac sie do swiec?

Komentarz

• tomus7
                                RS
                                • 2010
                                • 1896
                                • Peugeot

Kto ci powiedział,że trzeba zdejmować kolektor do wymiany świec?

Komentarz

• speede
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 248

Z tego co widac to jest utrudnienie, nie mam klucza lamanego hmm. Niektorzy wiem ze zdejmuja i podobno jest o wiele prosciej, musze jeszcze poczytac i przyjze sie tematowi wymiany swiec.

[ Dodano: Sro 22 Wrz, 10 07:44 ]
                                  w AKL jest troche mniej bajerow niz w BFQ

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9935
                                    • Ford

Zamieszczone przez tomus7
                                    Warsztaty zajmujące się Skodą BFQ zdejmują kolektor. Wymiana świec trwa wtedy około 30 minut i kosztuje 50-60zł...

[ Dodano: Sro 22 Wrz, 10 08:20 ]
                                    ale wymiana świec wygląda niemal tak samo...
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• speede
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 248

Wlasnie daltego chyba zdejme kolektor w celu unikniecia nawet podczas lamanego klucz amozna uszkodzic gwint lub swiece. A jak sie ma sprawa oringow i uszczelek kolektora? Czy wymienia sie je czy mozna bez obaw zalozyc te same, ewentualnie lekko silikonem uszczelnic.

Komentarz

• tomus7
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1896
                                        • Peugeot

Zamieszczone przez Agamek12
                                        Zamieszczone przez tomus7
                                        Warsztaty zajmujące się Skodą BFQ zdejmują kolektor. Wymiana świec trwa wtedy około 30 minut i kosztuje 50-60zł...

[ Dodano: Sro 22 Wrz, 10 08:20 ]
                                        ale wymiana świec wygląda niemal tak samo...
                                        Jakoś do tej pory w warsztacie gdzie serwisuję swego szkodnika nie odkręcali kolektora a wymiana zabiera im 20 minut :lol:

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9935
                                          • Ford

No to pogratulować...
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• ruwado
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 14885
                                            • Octavia IV (NX3)

Ja mam BFQ, co prawda bez gazu, ale po 120.000 km mogę polecić ten silnik do normalnej jazdy.

Wcale nie jest taki wolny, 140 - 150 w trasie wchodzi bardzo szybko. Na autostradach spokojnie daje rade do 180.

Awarie raczej dotyczą osprzętu niż samego silnika - same pierdoły.

Jest może trochę głośny przy wyższych prędkościach, ale to nie tylko wina silnika, tylko ogólnego wyciszenia wnętrza.
                                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Łukasz23
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 44

witam mam pytanie czy jest sens zakładać gaz przy przebiegu 190 tys. w AEE??
                                              skoda octavia 1.6

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9935
                                                • Ford

Zamieszczone przez Łukasz23
                                                Trochę dziwne i bardzo nieprecyzyjne jest to Twoje pytanie...
                                                Powiem tak: jest sens, albo nie ma sensu - wszystko zależy od wielu czynników...
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• Octa-vian
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 122

Jeden Ci powie, że właśnie jest sens, bo auto już trochę przejechało i nie musisz " tak szanować" silnika...
                                                  Inny znowu...A teraz to nie ma sensu, jak silnik już "tyle" przejechał - trzeba było zakładać jak był nowy...
                                                  Dwie skrajności...
                                                  A na poważnie...
                                                  a) podaj ile zamierzasz jeździć autem,
                                                  b) ile robisz miesięcznie km,
                                                  c) ile chcesz robić na gazie km...
                                                  pomyślimy, podpowiemy...

Komentarz

• Matis68
                                                    Ambiente
                                                    • 2006
                                                    • 195

Zamieszczone przez Łukasz23

Wypadało by zrobić jakąś diagnostykę silnika, sprawdzić stopień sprężania. Zrobiłem na gazie 292.00 w silniku AEE i muszę przyznać że do końca jeździł przyzwoicie. Trzeba dbać o regularne wymiany filtra i regulacje składu mieszanki ( zależy która generacja instalki). Po 200.00 robiłem głowice - poszła uszczelka i były wypalone zawory. To był właśnie efekt zbyt ubogiej mieszanki i w związku z tym zbyt wysokiej temperatury spalania. U mnie spalanie miasto równo 10l, trasa do 120 km/h koło 8l.
                                                    http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

Pracuję...